Kotva
Tisk
Sitemap
Mapa webu

1.A

Třídní učitelka : MGR. MARIE LOČÁRKOVÁ Asistent pedagoga : JITKA LOČÁRKOVÁ

 Hned po jarních prázdninách v pondělí 4.3.2024 jsme navštívili představení v Divadélku s názvem Farma zvířat. Jako herci se nám představily děti z Divadla Zvon. Příběh zvířat nás pobavil i poučil. 11.3.2024 jsme si ve vzdělávacím programu Tonda Obal na cestách povídali o třídění odpadu, environmentální výchově a ochraně životního prostředí. I naše třída se zapojila do výtvarné akce Děti kreslí seniorům. Během výtvarné výchovy jsme vyráběli moc pěkná velikonoční přání, která udělají radost babičkám a dědečkům v domově.
22.3.2024 jsme byli pozváni firmou Lego na Dánskou ambasádu do Prahy. Povídali jsme si o krásném Dánsku, dánské královně, vlajce a o vzniku stavebnice Lego. Přečetli jsme si krátkou pohádku dánského spisovatele
H.CH. Andersena, který je známý jako jeden z největších světových pohádkářů.
Na závěr návštěvy, která se nám moc líbila, jsme si pohráli s naší nejoblíbenější stavebnicí.  O projektový den, který se konal 26.3.2023, jsme se vydali Národního zemědělského muzea v Praze. Nejprve jsme v muzeu navštívili Střešní zahradu. Expozice má název Živá zahrada výhledů a nabízí k pozorování včelí úly, políčka se zemědělskými plodinami a upravený trávník. Počasí nám přálo, krásně svítilo sluníčko a my viděli Prahu jako na dlani. Všem přejeme krásné jarní dny a veselé Velikonoce. 


Skončilo 1. pololetí a paní učitelka nám předala náš první výpis z vysvědčení. V pátek 2. února jsme si užili jednodenní pololetní prázdniny.  V českém jazyce čteme slabiky a začínáme číst i dvouslabičná slova, učili jsme se nová písmenka š Š, r R, a c C. Cvičíme opis a přepis slabik a slov. Moc nás baví čtení a dramatizace pohádky O Palečkovi. V matematice počítáme do 10, řešíme různé slovní úlohy, porovnáváme čísla a doplňujeme číselné řady.  Během výtvarné výchovy a pracovních činností jsme tvořili koláž. Kreslili jsme domy se zahrádkami, tiskali jsme květinky, vystřihovali a lepili pana zahradníka a jeho nářadí. Nejzdařilejší výkresy jsme odeslali do soutěže ,,Kvetoucí zahrada“, kterou vyhlásil Český svaz zahrádkářů.  5.2.2024 jsme se vydali do centra Prahy, kde v Celetné ulici jsou k vidění dvě krásné výstavy. V první části jsme navštívili Galerii ocelových figurín. Všechny vystavené exponáty sestavila z odpadového šrotu parta nadšenců. Obdivovali jsme celosvětově známé postavy z filmů a pohádek. Nejvíce se nám líbila železná formule a sportovní auto. Ve druhé části jsme se přesunuli do Galerie Lumia, kde jsme procházeli různými světelnými atrakcemi a plnili různé úkoly. Během cesty historickou Prahou jsme si prohlédli Václavské a Staroměstské náměstí. Tento výlet jsme si opravdu užili.  8.2.2024 byla pro nás školáky ve velkém sále budovy ČVUT na Sítné připravena beseda ,,První pomoc se záchranářem Markem“.  Hravou formou jsme se dozvěděli mnoho důležitých informací. Naučili jsme se základy první pomoci, dozvěděli jsme se, jak správně telefonovat na tísňovou linku 155, vyzkoušeli jsme si resuscitaci a zastavení krvácení. Součástí přednášky bylo také promítání dvou animovaných vzdělávacích pohádek.  9. 2. 2024 jsme jeli do Prahy na Zličín a navštívili jsme kino Cinema City v Metropoli. Viděli jsme animovaný film s názvem Super Mario Bos ve filmu. Příběh opraváře Maria se nám moc líbil, pěkně jsme se pobavili a hodně jsme se nasmáli.   23.2.2024 byl poslední den před prázdninami a my jsme si ho užili v Mořském světě v Praze. Obdivovali jsme největší akvárium plné nejrůznějších druhů mořských i sladkovodních ryb v České republice.   Od 26. 2. do 1. 3. jsme si užili týdenní jarní prázdniny


Na začátku měsíce ledna jsme se připravovali na naše první písemné práce, které jsme psali z matematiky a z českého jazyka. Ve slabikáři jsme se učili číst  písmena V v, Z z, D d, K k. Čtení a psaní cvičíme ve škole každý den. Učíme se přepis, opis slabik a slov. V matematice jsme více úspěšní, řešíme různé slovní úlohy, sčítáme a odčítáme v oboru 0 – 10. V prvouce si vyprávíme o zimních sportech a o zvířátkách v lese, na poli a u krmelce. Moc nás baví tělesná, hudební a výtvarná výchova, ve které jsme se věnovali výtvarné soutěži Zázrak jménem voda. Do soutěže, kterou vyhlásila Městská knihovna v Kladně, jsme odevzdali moc krásné výkresy s mořem a velrybami.

22.1. 2024 proběhla ochutnávka exotického ovoce. Nejvíce nám chutnalo mango a hrušky. 24.1.2024 proběhla pedagogická rada a po ní následovaly třídní konzultace.
30.1. 2024 jsme jeli do Prahy, kde jsme navštívili Divadlo Spejbla a Hurvínka. Představení se jmenovalo Hurvínek a nezvaný host a moc se nám líbilo.
31.1. 2024 jsme si domů odnesli první výpis z vysvědčení.


Prosinec
Na první prosincový den jsme se moc těšili, protože za námi do školy ze zoologické zahrady Zájezd přijely surikaty, o kterých jsme si povídali a  dozvěděli jsme se o jejich životě mnoho zajímavostí. Surikaty volně pobíhaly mezi námi, mohli jsme si je pohladit a dokonce i nakrmit. Moc se nám povídání o zvířátkách líbilo.
Každoročně je poslední měsíc v roce a jeho začátek ve znamení ,,Čertovskomikulášského rejdění“ spojeného s příchodem a nadílkou od čerta, Mikuláše i anděla. A tak jsme si 2. 12. v tělocvičně školy užili nadpozemských bytostí a soutěží.
První polovinu prosince  jsme se připravovali na vánoční jarmark, který proběhl 14. 12.
ve školní dílně. Na vánoční besídce jsme si zazpívali známé české koledy, v dílničkách jsme zdobili perníčky, vyráběli ozdoby a zapalovali prskavky.
Poslední dva dny před prázdninami jsme se věnovali přicházejícím Vánocům. V jednotlivých předmětech jsme hravou formou plnili úkoly s vánoční tématikou, seznamovali jsme se s vánočními zvyky a tradicemi u nás i v jiných zemích. Ve výtvarné výchově jsme zdobili kapra a stromeček.
20. 12. proběhl projektový den Vánoce. Povídali jsme si o Vánocích a šli jsme se podívat na vánoční stromeček a trhy na Náměstí starosty Pavla. Cestou našim městem jsme si ukazovali vánoční výzdobu a také významné historické a kulturní budovy.

HEZKÉ VÁNOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2024.



V českém jazyce se učíme skládat slabiky, také poznáváme nová písmena a někteří z nás už umí přečíst dvojslabičná slova. Šikovné děti už píší do písanky perem. V matematice poznáváme geometrické tvary, rozkládáme čísla a počítáme od 0 do 7. Krtečkova matematika se nám moc líbí. Učíme se psát do sešitu příklady na sčítání a odčítání a také pracovat s kartičkami a počítadlem. O pracovní činnosti jsme začali vyrábět dárečky na vánoční jarmark. Moc rádi chodíme sportovat s trenérem do tělocvičny, kde hrajeme různé pohybové hry a soutěže. V prvouce si povídáme o rodině. Také moc rádi kreslíme a zpíváme. Od 7. listopadu k nám chodí paní lektorka, se kterou zpíváme různé písničky a učíme se hudbu vnímat metodou TIMBALOOLOO. Tuto netradiční metodu známe již z přípravné třídy.
6. 11. 2023 jsme měli domluvenou první návštěvu v Městské knihovně na Sítné. Paní knihovnice měla připravené moc krásné dětské knihy. Povídali jsme si o tom, jak vůbec knihy vznikají, kdo je píše, maluje a jak se s knihami zachází. Také nás seznámila s provozem knihovny. Vyprávěla nám, jak to v ní chodí a co se dělá v knihovně kromě půjčování knih.
23.11.2023 jsme se vydali na projektový den do Prahy a navštívili jsme Národní muzeum. Nejvíce se nám líbila expozice s názvem Evoluce. Obdivovali jsme krásný interiér muzea, přírodovědné sbírky a nejvyhledávanější exponát, čímž je kostra plejtváka myšoka. Díky nové aplikaci, ve které plejtvák ožil, jsme měli možnost vidět tuto velrybu i pod vodní hladinou. Moc se mám v muzeu líbilo .Přírodě a zvířátkům jsme se věnovali i na přednášce, která se konala 30.11.2023.

Hezký adventní čas.


V hodinách čtení se učíme stále nová písmenka. Už umíme a, m, l, s, e, o. Naučená písmenka spojujeme do slabik, učíme se je psát, ale doma se musíme lépe a pilněji připravovat. V matematice počítáme do 6, číslice zvládneme i napsat, už umíme sčítat, odčítat a porovnávat čísla. Také jsme se seznámili s geometrickými tvary. Podle naší fantazie z nich stavíme různé domečky, stromečky, panáčky a další stavby. Moc nás baví prvouka, ve které se věnujeme podzimu. Povídáme si o zvířátkách, o podzimním počasí, o podzimu na zahradě, na poli a v sadu.Druhý projektový den proběhl 24.10.2023, byl zaměřen na poznávání našeho města Kladna a návštěvu kulturního zařízení. Navštívili jsme kino Hutník, kde jsme viděli animovaný film Želvy Ninja. Při procházce Kladnem jsme poznávali kulturní a historické budovy. Také jsme pozorovali změny v podzimní přírodě.    Od 26. – 27. 10. byly podzimní prázdniny a 28. 10. jsme slavili státní svátek. 31.10 2023 proběhla v tělocvičně tradiční HALLOWEEN PARTY. Naše třída si nacvičila vystoupení plné básniček a písniček, moc se nám zpívání, přednášení a tancování povedlo. Užili jsme si strašidelných převleků, diskotéky a soutěže o nejhezčí strašidlo a vyřezávanou dýni. Všem přejeme hezké podzimní dny.


4. září začal nový školní rok 2023/2024 a z nás se stali prvňáčci. Začátek školy byl pro některé děti, které nenavštěvovaly přípravnou třídu nebo mateřskou školu, opravdu těžký. V matematice už počítáme do 5. Naučili jsme se správně držet tužku a u psaní i správně sedět. V Živé abecedě se učíme vytleskávat slabiky a seznamujeme se s písmeny M m, A a. Také se učíme různé rýmované říkanky a básničky.12. září jsme byli v divadle Lampion, kde jsme viděli hudební představení skupiny Žampion. Zpívali jsme s kapelou veselé i smutné písničky z různých představení. Tančili a tleskali jsme i pod pódiem a moc jsme si koncert užili. 26.9.2023 jsme se vydali na náš první projektový den nazvaný Oslavy podzimu. Během vycházky jsme se zajímali o přírodní společenstva – les, louka, pole a rybník. Pozorovali jsme přicházející změny v podzimní přírodě a také jsme si zasportovali. Při pochodu městem jsme se učili dopravní výchovu a bezpečný přechod silnice. 28. 9. jsme oslavili státní svátek. V prvouce jsme si vyprávěli o svatém Václavu, patronu české země. Hezké podzimní dny.

Nahrávám data...

Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu.

Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.

Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies sledují návštívené stránky uživatele a jsou využívané k cílené reklamě u služeb jako je např. Facebook, Seznam nebo Google.